У Празі відбулося перше від початку повномасштабного вторгнення засідання Українсько-чеської комісії з питань економічного співробітництва

12.07 23:08 | Fin.Org.UA за інформацією КМУ

Посилення співпраці в енергетиці для відновлення зруйнованих росією потужностей, відновлення інфраструктури і спільні логістичні проекти, співпраця у аграрній сфері і новий чеський аташе з аграрних питань в Україні, створення українських класів у Чехії та підтримка євроінтеграційних прагнень України — ці та інші рішення стали результатом десятого засідання Українсько-чеської змішаної комісії з питань економічного, промислового і науково-технічного співробітництва, яка відбулася у Празі 12 липня.  Це перше засідання комісії від початку повномасштабного вторгнення росії.
Очолили комісію Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко та Міністр промисловості та торгівлі Чеської Республіки Йозеф Сікела.  Україну під час комісії також представляли заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка, заступник Міністра енергетики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Роман Андарак, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик, заступник Міністра освіти України Андрій Сташків, заступник голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Ірина Грицай, заступник Міністра розвитку громад, територій та  інфраструктури України з питань цифрового розвитку,  цифрових трансформацій і цифровізації Анатолій Комірний та Перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран, Голова Комітету з питань європейської інтеграції Федерації роботодавців України Михайло Бно-Айріян, Тимчасовий повірений у справах України в Чехії Віталій Усатий.  «Підтримка, яку Україна відчуває від Уряду Чехії та чеського народу, є неоціненною.
Від допомоги для 600 тисяч українських вимушених мігрантів до гуманітарної та військової підтримки.
Крім того, Чехія однією з перших прийняла національну програму відбудови України та створила фонд «Україна» для покриття ризиків чеських компаній в Україні.
Ми переконані, що Україна та Чехія мають ще більше перспектив для поглиблення співпраці.
Пріоритетом Уряду України зараз є відновлення та захист енергетичної системи, тому ми вдячні Чеській Республіці за готовність допомогти нам подолати цей виклик.
Сьогодні на засіданні спільної комісії ми зробили вагомий внесок у зміцнення спільної торгівлі, фінансового сектору, залучення інвестицій, відновлення зруйнованої критичної інфраструктури, зміцнення нашої освіти, аграрного сектору, екології, стандартизації», — зазначила Юлія Свириденко.  Зокрема сторони підписали протокол засідання комісії, у якому погодили такі рішення:  В енергетичній сфері — Чехія підтвердила готовність підтримувати зусилля Уряду України із відновлення пошкоджених чи зруйнованих московитськими обстрілами енергетичних потужностей.
Зокрема сторони обговорили можливість надання Україні запчастин для швидкого відновлення енергетичних потужностей.
Сторони зацікавлені у спільному розвитку відновлюваних джерел енергетики в Україні.  Також чеська сторона проінформувала про можливість розширення використання транспортної системи NET4GAS для постачання в Україну природного газу.  Відновлення зруйнованої критичної інфраструктури.
Сторони домовились про створення постійної робочої групи із цього питання.  Торгівля, залучення інвестицій, покращення бізнес-зв’язків.
Сторони домовилися обмінюватися інформацією у цих сферах, також просувати серед бізнесу інформацію щодо програм підтримки, які доступні для підприємців в Україні та Чехії.
Крім того, буде розроблено перелік пріоритетних проектів для чеських та українських компаній та база даних чеських компаній, які зацікавлені в участі у післявоєнній відбудові України. Оборонно-промисловий комплекс.
Обидві сторони зазначили, що готові до реалізації спільних проектів, зокрема, що є зацікавленість у локалізації деяких чеських виробництв в Україні. Аграрний сектор.
Чеська сторона повідомила про впровадження посади аташе з аграрних питань при Посольстві Чеської Республіки в Києві.
Також сторони домовились поглиблювати співпрацю у цій сфері для збільшення взаємної торгівлі.
Також сторони обговорили питання ветеринарного контролю. Транспорт і логістика.
Україна відзначила важливість розвитку нових пасажирських залізничних сполучень між Україною та Чеською Республікою у співпраці двох національних перевізників (Ceske Drahy та Укрзалізниці). Освіта і наука.
Обговорили питання соціалізації та інтеграції українських дітей, які вимушено покинули Батьківщину, у систему освіти європейських країн; дистанційне навчання українських учнів у школах в Україні, зберігаючи при цьому обов’язкове навчання в початкових школах Чеської Республіки; можливість зарахування отриманих знань, умінь, оцінок та взаємного визнання в системах освіти країн ЄС та України; залучення до навчального процесу тимчасово переміщених українських вчителів.
У планах також надання щорічних стипендій на навчання, літні мовні курси, обмін студентами, аспірантами та викладачами між навчальними закладами України та Чеської Республіки. Стандартизація.
Чехія допомагатиме Україні в стандартизації та адаптації українських норм до європейських для легшого виходу українських компаній на нові ринки.  «Я переконаний, що наше сьогоднішнє зібрання чітко демонструє дуже добрі відносини між нашими двома країнами, що відображено в нашій постійній підтримці України та зростанні взаємної торгівлі Підтримка України є нашим моральним і стратегічним обов’язком.
Водночас це також і економічна можливість.
Розвиток України та реконструкція її енергетичної та транспортної інфраструктури є важливими для захисту країни на фоні російського вторгнення.
Проте війна негативно впливає на готовність приватних компаній пропонувати свої послуги Україні.
Ми погодилися, що для вирішення цієї проблеми вкрай важливо залучати міжнародне фінансування, в тому числі фінансування від ЄС.
Подальшому розвитку нашої співпраці також сприятиме наближення України до внутрішнього ринку ЄС», – сказав Міністр промисловості та торгівлі Йозеф Сікела зазначивши, що це сприятиме зростанню українського експорту до ЄС, а отже посилить захист України проти російської агресії. Крім засідання змішаної комісії відбувся також Українсько-чеський бізнес-форум, який об’єднав понад 50 чеських компаній та 20 українських у таких секторах як енергетика, машинобудування, агропродовольчий комплекс та інші. «Завдяки цьому форуму ми покращуємо співпрацю між підприємствами.
Сьогодні наші компанії обговорювали, зокрема, проєкти спільного виробництва сільськогосподарської техніки та постачання промислового обладнання на заміну зруйнованому московитськими обстрілами.
Це форум можливість поглибити співпрацю, знайти нових партнерів і залучити більше чеських компаній на український ринок, зокрема через створення спільних підприємств», — додала Юлія Свириденко.

Додати коментар

Користувач:
email:





The market is fierce
Fickle as the wind it blows
Fortune comes and goes

- Fin.Org.UA

Новини

00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
20:55 - Обмеження електроенергії не застосовуватимуться до споживачів з 80 % власної генерації
19:59 - На базі Львівської обласної клінічної лікарні буде створена університетська лікарня
19:55 - Ястребиный РБА может стать примерном для других G10
19:48 - Відбулась презентація стану реалізації Пілотного проекту з надання проміжних невідкладних репарацій постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного зі збройною агресією рф проти України
19:25 - Дмитро Кулеба: МЗС України та Замбії підписали меморандум про політичні консультації
18:50 - Українські банки мають сприяти вирішенню проблем із розрахунками за зовнішньоекономічними контрактами українських компаній
18:40 - Акції Uber зросли а прибуток компанії перевищив очікування
18:25 - Суд дозволив відновити видобуток газу на Сахалінському родовищі
18:22 - Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: освітній серіал для ветеранів на Дія.Освіта
18:08 - Якість води в Україні: відтепер на ЕкоЗагрозі можна знайти вдвічі більше корисної інформації
18:05 - Bitcoin відновлюється після обвалу у понеділок
18:00 - Українці збільшили інвестиції у військові облігації на 5 мільярдів: яка дохідність
17:55 - Мінфін продовжує діалог з бізнесом щодо дизайну податкових змін для забезпечення потреб Сил оборони
17:51 - Довірена особа: що дасть бізнесу впровадження митного представництва в Україні
17:45 - Підозра ексзаступнику міністра енергетики: Він судиться і заявляє про псування репутації 
17:34 - У середу відключати світло не будуть
17:28 - Повідомлення про обрання керуючої компанії індустріального парку "Біла Церква 2"
17:26 - Катерина Левченко провела робочу зустріч з заступницею Голови Консультативної місії ЄС в Україні Маурою О’салліван
17:21 - Аналітики назвали топ-20 приватних українських вишів за доходами
17:15 - Нефть не спешит разворачиваться к росту
17:14 - У Франції очікують найгірший урожай пшениці з 1983 року
17:00 - Китайський забудовник прагне стягнути 6 мільярдів доларів з керівників та інших осіб
17:00 - Співпраця бізнесу з центрами профтехосвіти ДСЗ у підготовці фахівців: Мінекономіки проводить опитування серед роботодавців
16:39 - Уряд виділив з резервного фонду 500 мільйонів на полігони для МВС
16:24 - ЄС надасть Україні 4,2 млрд за виконання індикаторів другого кварталу 2024 року в рамках Ukraine Facility найближчим часом
16:14 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - СОБОРНИЙ ТА ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!
16:10 - Гороховський пропонує скоротити програми підтримки бізнесу, а не підвищувати податки "малюкам"
16:09 - ЄС надасть Україні 4,2 млрд за виконання індикаторів другого кварталу 2024 року в рамках Ukraine Facility найближчим часом
16:06 - Мінекономіки: Продовжено дедлайн подачі заявок на національну премію Ukrainian Enterprise Promotion Awards


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.5824
Канадський долар29.6486
Юань Женьміньбі5.7375
Чеська крона1.7712
Данська крона6.0023
Гонконгівський долар5.2663
Форинт0.112748
Індійська рупія0.48881
Рупія0.0025387
Новий ізраїльський шекель10.6687
Єна0.28278
Теньге0.085962
Вона0.029773
Мексиканське песо2.1173
Молдовський лей2.3197
Новозеландський долар24.2863
Норвезька крона3.7254
московський рубль0.47826
Сінгапурський долар30.9162
Ренд2.2214
Шведська крона3.8713
Швейцарський франк48.054
Єгипетський фунт0.8341
Фунт стерлінгів52.0856
Долар США41.0381
Білоруський рубль14.9164
Азербайджанський манат24.1415
Румунський лей9.0002
Турецька ліра1.2233
СПЗ (спеціальні права запозичення)54.7919
Болгарський лев22.9007
Євро44.7931
Злотий10.3933
Алжирський динар0.30501
Така0.34751
Вірменський драм0.105659
Домініканське песо0.69258
Іранський ріал0.00010317
Іракський динар0.031303
Сом0.488
Ліванський фунт0.000458
Лівійський динар8.4794
Малайзійський ринггіт8.9329
Марокканський дирхам4.1386
Пакистанська рупія0.14711
Саудівський ріял10.9295
Донг0.0016241
Бат1.14947
Дирхам ОАЕ11.1643
Туніський динар13.2082
Узбецький сум0.003269
Новий тайванський долар1.24916
Туркменський новий манат11.7161
Сербський динар0.37942
Сомоні3.8655
Ларі15.1175
Бразильський реал7.3038
Золото98951.48
Срібло1109.91
Платина37544.53
Паладій35282.51

Курси валют, встановлені НБУ на 07.08.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
CRSR061028.111028.111028.111028.114112.44
FSTF021003.071003.071003.071003.075015.35

Дані за 05.07.2024