Прогноз щодо глобального ринку перестрахування на 2025 рік — позитивний

19.09 13:25 | forinsurer.com ... все о страховании

Прогноз щодо глобального ринку перестрахування на 2025 рік — позитивнийЗростання прибутків глобальних перестраховиків, яке буде стабільним в короткостроковій та середньостроковій перспективі, стало головною причиною позитивного прогнозу AM Best щодо світового ринку перестрахування.

Однак зберігається занепокоєння аналітиків щодо ефективності існуючих резервів катастрофічних збитків, особливо за роки природних катастроф з 2016 по 2019 роки, а також нестабільності через кліматичні ризики та економічне та геополітичне середовище.

AM Best описав умови, які змусили рейтингове агентство змінити свій прогноз ринку перестрахування зі стабільного на позитивний, це перше в історії покращення прогнозу для ринку.

Глобальний ринок перестрахування продемонстрував сильні результати в першій половині 2024 року з подальшим покращенням прибутковості андеррайтингу, ROE та продовженням нарощування капіталу перестраховиків. Стійкість доходів ще більше підвищилася завдяки вищій базовій рентабельності капіталу, яка надає перестраховикам додатковий буфер для покриття збитків.

Протягом минулого року перестраховики спостерігали повернення тарифів до рівнів, яких не було з 2006 року. У той же час процентні ставки дещо відновилися від історичного мінімуму, каже Карлос Вонг-Фупуй, старший директор глобальних рейтингів перестрахування AM Best. Ці умови дозволили ринку перестрахування стабілізуватися.

Позитивні перспективи ринку перестрахування

Позитивні перспективи ринку перестрахування випливають із зниження ризиків, а також зростання тарифів перестрахування зі змінами умов та обмежень покриття — факторів, які є такими ж важливими, як підвищення цін, що робить маржу стабільною в коротко- та середньостроковій перспективі.

Незважаючи на покращені умови, на ринку перестрахування не вистачало нових учасників, що свідчить про більш дисциплінований підхід з боку інвесторів. Хоча капітал є, він став більш ефективним.

Зростає попит на більш складні та нові ризики, такі як кіберризики та штучний інтелект. Зростання попиту на складні ризики відштовхнуло перестраховиків від таких ризиків, як перестрахування вторинних ризиків або забезпечення захисту звіту про доходи.

Стратегічне перезавантаження ринку перестрахування глобальними перестраховиками призвело до високих технічних прибутків і змінило динаміку галузі.

Нові перестраховики фокусуються на комплексних ризиках

Відбулося зміщення уваги перестраховиків на комплексних ризиках, таких як кіберризики та нові технології, і від більш нестабільних, частих збитків. Цього року відсоткові ставки знову починають знижуватися, і це може передвіщати послаблення монетарної політики, що для ринку перестрахування може означати надлишок капіталу, зниження ставок і посилення конкуренції. Це потенційно не дуже добре для галузі, кажуть аналітики.

Геополітично світова напруженість не спадає, і цьогорічні вибори в США можуть вплинути. Збільшення базової андеррайтингової маржі зумовлено значним покращенням базового комбінованого коефіцієнта. Базова андеррайтингова маржа зросла з 2,7% рік тому до 3,9%.

Поновлення договорів перестрахування на середину року ще більше закріпило позитивні тенденції на ринку, заклавши основу для більш конкурентного ринку перестрахування в 2025 році.

Співвідношення ціни перестраховиків до балансової вартості досягає піку, що спонукає до спекуляцій щодо активності злиттів і поглинань.

Тенденції у перестрахуванні від нещасних випадків та розвитку резервів

AM Best стежить за тенденціями у перестрахуванні від нещасних випадків і майна, зокрема в США.

Підвищення тарифів перестрахування для майнових катастроф, ймовірно, сповільниться до рівня нижче 10% у середньому, коли договори перестрахування будуть оновлені в січні 2025 року. Таким чином, покращення андеррайтингової маржі буде менш значним, ніж у 2023 році.

Враховуючи комплексні заходи щодо зниження ризиків та перерозподіл інтересів між перестраховиками та страховиками, а також відсутність нових гравців на ринку, AM Best очікує, що жорсткі умови ціноутворення триватимуть довше, ніж у попередні цикли.

Альтернативний капітал, не пов’язаний із страхуванням життя, зріс на 6 мільярдів доларів США (+5,6%) до 113 мільярдів доларів завдяки вищим прибуткам і припливу капіталу, зокрема у вигляді катастрофічних облігацій.

Операційні результати перестрахування були значними в 2023 році і залишаться такими в 2024 році. Компанії отримали достатній прибуток, щоб покрити вартість капіталу минулого року та цього року.

Як вплинуло на для перестрахову галузь прийняття МСФЗ 17?

У той же час МСФЗ 17, який набрав чинності 1 січня 2023 року, був прийнятий багатьма перестраховиками, і цей крок створив проблеми для користувачів нового фінансового стандарту, оскільки вони адаптуються до його положень. Ця зміна також спонукала AM Best змінити свій список найбільших перестраховиків залежно від використовуваного стандарту звітності.

Різниця між преміями за старим стандартом і доходом від перестрахування згідно з МСФЗ 17 не дозволяє проводити пряме порівняння. Комбіновані коефіцієнти перестрахування дещо відрізняються, з дисконтованими комбінованими коефіцієнтами збитковості за МСФЗ 17.

Вимоги МСФЗ 17 можуть призвести до розбіжностей у бухгалтерському обліку та нестабільності прибутків і збитків — прямий наслідок стратегії управління перестрахуванням страховика та контрактів, укладених сьогодні.

МСФЗ 17 є найновішим стандартом МСФЗ для страхових контрактів, який замінивМСФЗ 4 з 2022 року. У ньому зазначено, які статті страхових контрактів мають відображатися в балансі та звіті про прибутки та збитки страхової компанії, як оцінювати ці статті та як подавати і розкрити цю інформацію.

Перспективи розвитку ринку перестрахування життя

Перестрахування життя активно розвивалось, оскільки чотири або п'ять великих гравців домінували на ринку перестрахування життя. Декілька нових перестраховиків було створено в офшорних компаніях.

Були створені нові страхові компанії за підтримки приватного капіталу, а також керуючі активами, які отримують комісійні за управління активами, переміщуючи їх у свої офшорні дочірні компанії з перестрахування.

Більше приватних активів переходить у страхування та перестрахування, що робить оцінку для аналітиків складнішою, а перевірку ліквідності більш важливою. Європейські компанії з перестрахування життя покращили результати діяльності у 2023-2024 роках, скориставшись зниженням смертності, пов’язаної з COVID-19.

Повну версію тексту новини читайте також у наших партнерів

Додати коментар

Користувач:
email:





Stock prices rising
Investors feeling hopeful
Bull market prevails

- Fin.Org.UA

Новини

22:05 - Мінмолодьспорт: Вітаємо заяву Європейського шахового союзу. Санкції проти агресорів мають посилитись
22:00 - Острог – Молодіжна столиця України – зібрав лідерів на Всеукраїнському форумі
21:48 - Відбулася зустріч Матвія Бідного з Міністром соціального забезпечення та праці Литовської Республіки
21:04 - Ігор Клименко зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Португальської Республіки в Україні Антоніу Вашку Алвеш Машадом
20:31 - Близько 6 млн грн надійшло до бюджету за адміністративні послуги, надані землевпорядниками Одещини
20:26 - З початку 2024 року громади Кіровоградської області отримали понад 3,4 млн грн за надані землевпорядниками адміністративні послуги
19:34 - Портал вакансій розширює можливості працевлаштування для медиків
19:03 - МЕА рекомендує міжнародним партнерам збільшити підтримку  енергетичного сектору України
19:03 - МОЗ та Банк розвитку Ради Європи обговорили стан реалізації поточних проектів та потенційне розширення співпраці
18:55 - Суд заборонив забудову озера Вирлиця – землю повертають Києву
18:54 - Вимоги щодо інклюзивності буде поширено на небанківські фінансові установи
18:46 - УЗ домовилася з Pro-Integrity про посилення боротьби з незаконними схемами
18:40 - ФРС резко снизил ставку и прогнозы по ней
18:32 - Три медзаклади України отримали новітні ангіографи у межах спільного проекту МОЗ та Світового банку
18:28 - Telegram є основною соцмережею, через яку українці отримують новини - дослідження
18:24 - Медзаклади України отримали 175 позашляховиків для покращення доступу до медичної допомоги
18:11 - В Україні заблокували нові додатки із нелегальними азартними іграми
18:02 - Конференція з відновлення України: Олексій Кулеба обговорив з італійською делегацією проведення URС2025
17:57 - Банк розвитку Ради Європи готовий значно розширити співпрацю в рамках житлових проектів
17:57 - "єДозвіл": бізнес може оформили першу послугу онлайн
17:40 - Російські ресторани та кафе скаржаться на "катастрофічний" дефіцит кадрів – росЗМІ
17:25 - Акціонери страхової компанії “Престиж” вирішили закрити компанію та вийти з ринку
17:24 - Експорт української кукурудзи може скоротитися вдвічі: причина
17:21 - Програма розвитку ООН тривалий час є надійним партнером МВС України, – Катерина Павліченко
17:19 - МВС безбар’єрність: як людям із порушенням слуху та мовлення замовити послугу через сервіс «Єдине вікно для громадян»
17:17 - Мінфін: Верховна Рада України схвалила законопроект для ефективного продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків
17:10 - На Донеччині 70% працюючих агропідприємств зазнали руйнувань: збитки перевищують 5 млрд
16:54 - Ця зима стане найсуворішим випробуванням для енергетики України – МЕА
16:52 - Результати двосторонньої зустрічі України та Європейської Комісії з питань скринінгу Розділу 23 «Судова влада та основоположні права»
16:49 - Автовиробники ЄС просять відкласти впровадження жорсткіших правил щодо викидів


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар28.261
Канадський долар30.5706
Юань Женьміньбі5.8656
Чеська крона1.8442
Данська крона6.1991
Гонконгівський долар5.3178
Форинт0.117177
Індійська рупія0.49523
Рупія0.00272
Новий ізраїльський шекель11.0348
Єна0.28996
Теньге0.086496
Вона0.031206
Мексиканське песо2.1599
Молдовський лей2.3818
Новозеландський долар25.907
Норвезька крона3.9633
московський рубль0.44573
Сінгапурський долар32.0703
Ренд2.3794
Шведська крона4.0847
Швейцарський франк48.9136
Єгипетський фунт0.8539
Фунт стерлінгів55.0487
Долар США41.4445
Білоруський рубль15.0642
Азербайджанський манат24.3762
Румунський лей9.296
Турецька ліра1.2185
СПЗ (спеціальні права запозичення)56.0446
Болгарський лев23.6407
Євро46.2396
Злотий10.8408
Алжирський динар0.30713
Така0.34216
Вірменський драм0.105951
Домініканське песо0.69143
Іранський ріал0.00009796
Іракський динар0.031343
Сом0.48353
Ліванський фунт0.000459
Лівійський динар8.6237
Малайзійський ринггіт9.5
Марокканський дирхам4.2219
Пакистанська рупія0.14738
Саудівський ріял10.9412
Донг0.0016506
Бат1.21201
Дирхам ОАЕ11.179
Туніський динар13.4802
Узбецький сум0.0032522
Новий тайванський долар1.28467
Туркменський новий манат11.7312
Сербський динар0.38886
Сомоні3.8512
Ларі15.2807
Бразильський реал7.2969
Золото107291.11
Срібло1292.46
Платина41023.01
Паладій45438.51

Курси валют, встановлені НБУ на 20.09.2024