«Економічна політика України. Відновлення під час війни». Міністерство економіки розповіло про ключові проєкти та пріоритети у роботі

20.09 18:03 | Міністерство економіки України

| Відділ зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації Міністерство економіки України розповіло про ключові напрямки роботи та шляхи подолання викликів, спричинених повномасштабним вторгненням рф, під час заходу «Економічна політика України. Відновлення під час війни», який відбувся 16 вересня 2024 року.  
«Одне із ключових завдань Уряду — зберегти темпи зростання ВВП і досягти економічної самодостатності. Тож ми рухаємося до наших стратегічних цілей: залучення інвестицій у реальний сектор, збільшення несировинного експорту, зміна складності економіки завдяки збільшенню частки переробки у ВВП та покращення ситуації на ринку праці. Для кожного із цих пріоритетів ми маємо дуже чіткий набір інструментів, що працюють на досягнення цих цілей», — під час презентації розповіла Перша віцепрем'єр-міністерка — Міністерка економіки України Юлія Свириденко.
За її словами, сьогодні серед пріоритетів Міністерства економіки —  діджиталізація держпослуг, аби полегшити роботу бізнесу. 
«Цього тижня ми починаємо роботу з переведення держпослуг у цифру через сервіс єДозвіл. З 18 вересня для підприємців запрацювала перша діджитал послуга у межах цього, надалі їхня кількість лише зростатиме. Зокрема з жовтня через єДозвіл можна буде отримати висновок, який дає право подовжити граничний строк розрахунків за операціями з експорту та імпорту. Це те, чого давно чекав і про що просив бізнес», — повідомила Юлія Свириденко. 
Перший заступник Міністра економіки Олексій Соболев під час заходу презентував Стратегію відновлення малого та середнього підприємництва (МСП) до 2027 року. Ухвалений Урядом документ визначає ключові напрями державної політики у сфері МСП, включно з відновленням зруйнованих підприємств за принципом «build back better». Особлива увага приділяється зеленому переходу, цифровій трансформації, інноваційному розвитку та інклюзивності бізнесу – залученню жінок, людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і ветеранів/ветеранок. Документ враховує рекомендації ОЕСР, відповідає змісту Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також узгоджується з Планом для Ukraine Facility.
«Підтримка МСП — один із ключових пріоритетів Міністерства економіки та держави загалом. І головне завдання Стратегії — створити умови для розвитку МСП й дати партнерам розуміння, куди інвестувати зараз і після завершення війни. Нова стратегія є інклюзивною і сприятиме бізнес-активності жінок, осіб з інвалідністю, ветеранів. Вона узгоджена з бізнесом, громадським сектором, експертами. Її вже підтримали наші міжнародні партнери. І вже маємо результат — разом з Німеччиною запустили Альянс стійкості МСП», — зазначив Олексій Соболев. 
«Малий та середній бізнес виявив надзвичайну стійкість у складні часи. Український бізнес продовжує працювати, виходити на нові ринки та шукати інвестиційні можливості. Ми раді долучитися до створення Стратегії, адже вона є цілісним та практичним підходом до відновлення бізнесу. Велика Британія залишається відданою підтримці уряду України в реформуванні політики МСП, щоб вона краще відповідала потребам бізнесу та сприяла інклюзивності та інноваціям. Практична підтримка інклюзивних політик також є важливою, тому у рамках проєкту Good Governance Fund ми запускаємо освітню програму «Зростай 2.0» для жінок, які прагнуть відкрити або масштабувати свій бізнес, чи опанувати нову професію», — наголосив Стефан Коссофф, Директор з програм розвитку Посольства Великої Британії в Україні.
«USAID вже тривалий час підтримує малі та середні підприємства в Україні. Ми робимо це, допомагаючи Уряду України покращувати бізнес-середовище, розширюючи доступ до фінансування, залучаючи спільні інвестиції для підвищення ефективності та організовуючи торгові місії для пошуку нових ринків збуту. Загалом, USAID підтримало понад 28 000 малих та середніх підприємств у ключових секторах по всій Україні. Разом з нашими партнерами з UKAid ми пишаємося тим, що підтримали запуск цифрових платформ Пульс та єДозвіл, які допоможуть зробити реєстрацію бізнесу та зворотній зв'язок з державними службами простішими та прозорішими, що полегшить ведення бізнесу тисячам МСП щороку», — зазначила Теодора Делл, заступниця Директора Місії USAID в Україні.
Заступник Міністра економіки з питань цифрового розвитку, трансформацій та цифровізації Олександр Циборт презентував роботу цифрових платформ для бізнесу. 
«Наше завдання — максимально зменшити людський фактор там, де це можливо, шляхом цифровізації бюрократичних процесів та автоматизації завдань, зокрема інтегрувати штучний інтелект до державних сервісів. Ми віримо, що все, що можна робити онлайн, треба переводити в цифру. Це сприятиме зменшенню корупційних ризиків і підвищенню ефективності державних послуг. Водночас важливо підтримувати інституційну спроможність органів державної влади, надаючи їм зручні інструменти для аналізу великих даних і прийняття рішень.
Мінекономіки — це не лише регламентне міністерство, ми надаємо послуги для бізнесу. Понад половина державних службовців відомства залучена до опрацювання звернень. У центрі будь-яких послуг має бути клієнт, у нашому випадку — підприємець, навколо якого формується сервіс. Наша мета — створити зручний і відкритий процес для бізнесу: кілька кліків — і послуга надана. Проєкти Пульс, єДозвіл — це крок до цифрової держави з прозорими комунікаціями між бізнесом та владою», – наголосив Олександр Циборт. 
Він зазначив, що платформа Пульс створена, аби посилити взаємодію держави та бізнесу. За її допомогою будь-який підприємець може надати зворотний зв'язок про роботу державних органів: проголосувати за проблеми, які потребують вирішення з боку держорганів у першу чергу, оцінити їх роботу або попросити допомогу у вирішенні проблем, якщо вони виникли. Платформа має транслювати голос бізнесу і стати прикладним інструментом, що дозволятиме підприємцям активно впливати на ухвалення рішень органами влади.
Довідково: 
Платформа «Пульс» розроблена завдяки проєкту «Підтримка цифрової трансформації» за підтримки USAID і UK Dev. Партнер проекту – Офіс ефективного регулювання (BRDO). Створення та підтримка подальшого розвитку цієї платформи стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Зміст є винятковою відповідальністю Міністерства економіки України та не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів. Ця платформа створена за фінансової підтримки Програми допомоги з міжнародного розвитку від Уряду Великої Британії. Однак висловлені погляди не обов’язково відображають офіційну політику Великої Британії.
Проєкт єДозвіл реалізується Міністерством економіки України у партнерстві з Міністерством цифрової трансформації України та фінансується ЄС у межах проєкту EU4DigitalUA, що впроваджується FIIAPP. Консультаційна підтримка щодо розробки нормативно-правових актів для системи здійснюється проєктом EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу. Технічні вимоги до другого етапу розроблені за підтримки ЄБРР. Проєкт «Підтримка цифрової трансформації», що фінансується USAID і UK Dev, забезпечує повний цикл впровадження єДозвіл. Партнер із реалізації — Офіс ефективного регулювання BRDO. Основним бенефіціаром системи єДозвіл з боку уряду є Міністерство економіки України. Створення єДозволу здійснюється на виконання, зокрема, Плану заходів з виконання Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки та є компонентою I Плану для Ukraine Facility.
Стратегію відновлення МСП до 2027 року було розроблено із залученням експертної підтримки у рамках проєкту Good Governance Fund «Ревіталізація бізнесу для сталого зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Global та Київська Школа Економіки.

Додати коментар

Користувач:
email:





Currency exchange
Money flowing across borders
Global economy

- Fin.Org.UA

Новини

21:59 - Україна конфіскувала у російського олігарха заводи з виробництва пластикових труб
21:00 - Новини 20 вересня: обмеження у використанні Telegram, літаки "Антонова", МАГАТЕ про ЗАЕС
20:30 - "Антонов" тимчасово припинив роботи над новим літаком Ан-225 "Мрія"
20:13 - США виділили 1 мільйон доларів для захисту культурної спадщини України
20:13 - Постачання російського автогазу у Польщу зменшуються і можуть припинитися у жовтні
20:01 - Важливо об’єднувати зусилля з міжнародними партнерами задля збереження культурної ідентичності та національної спадщини України, - Микола Точицький
19:49 - Для України хочуть купити більше великогабаритного енергообладнання – ПРООН
19:15 - "Авіалінії Антонова" вийдуть на рівень доходів 2021 року, попри втрату літаків
18:58 - Українська платформа для розвідки на полі бою отримала 600 тисяч євро інвестицій
18:51 - Мінекономіки адаптувало правила реєстрації торговельних марок до вимог ЄС
18:50 - До страховика застосовано захід впливу
18:44 - У суботу в Україні відключення електроенергії не плануються
18:35 - Мінекономіки адаптувало правила реєстрації торговельних марок до вимог ЄС
18:30 - Нацбанк показав, скільки будуть коштувати долар та євро після вихідних
18:23 - Уряд затвердив план відновлення освіти на деокупованих територіях, - МОН
18:21 - Обсяги виробництва та експорту олії перевищили довоєнні періоди
18:20 - До семи небанківських фінансових установ застосовано заходи впливу
18:15 - Золото уничтожает последних скептиков
18:14 - Денис Шмигаль та Урсула фон дер Ляєн обговорили фінансову підтримку, енергетику та соціальні проекти
18:10 - Денис Шмигаль: Уряд продовжує допомагати українським фермерам та виробникам за різними напрямками
18:03 - «Економічна політика України. Відновлення під час війни». Міністерство економіки розповіло про ключові проєкти та пріоритети у роботі
18:00 - "Антонов" виконав контракт ДСНС на виробництво пожежного літака Ан-32П
17:56 - Держбюджет: обʼєктивне віддзеркалення економіки
17:35 - Виклики війни, підготовка до зими та планування на 2025 рік: у МОЗ пройшла зустріч із керівниками регіональних підрозділів охорони здоров’я
17:28 - Матвій Бідний розповів про підготовку закону, який запустить реформу спорту в Україні
17:24 - Реформи Міноборони націлені забезпечити солдата необхідним для перемоги — у відомстві відбулося засідання Ради донорів
17:18 - Уряд ухвалив законопроект про цифровізацію у сфері фізичної культури та спорту
17:14 - Уряд ухвалив пропозицію Мінмолодьспорту заохотити спортсменів, які посіли 4-6 місця на Олімпіаді в Парижі
16:55 - Уряд ухвалив постанову, яка посилить цивільний захист в Україні
16:30 - Пропозиція Єврокомісії: 35 млрд євро макрофінансової допомоги для України на безповоротній основі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар28.1539
Канадський долар30.468
Юань Женьміньбі5.86
Чеська крона1.8405
Данська крона6.1867
Гонконгівський долар5.3056
Форинт0.117167
Індійська рупія0.49475
Рупія0.0027327
Новий ізраїльський шекель10.9636
Єна0.2866
Теньге0.086208
Вона0.030939
Мексиканське песо2.1315
Молдовський лей2.3688
Новозеландський долар25.7516
Норвезька крона3.9317
московський рубль0.44635
Сінгапурський долар31.9957
Ренд2.3558
Шведська крона4.0528
Швейцарський франк48.6505
Єгипетський фунт0.8522
Фунт стерлінгів54.9826
Долар США41.3481
Білоруський рубль15.0291
Азербайджанський манат24.3196
Румунський лей9.2769
Турецька ліра1.2121
СПЗ (спеціальні права запозичення)55.8982
Болгарський лев23.5951
Євро46.1486
Злотий10.7905
Алжирський динар0.30713
Така0.34216
Вірменський драм0.105951
Домініканське песо0.69143
Іранський ріал0.00009796
Іракський динар0.031343
Сом0.48353
Ліванський фунт0.000459
Лівійський динар8.6237
Малайзійський ринггіт9.5
Марокканський дирхам4.2219
Пакистанська рупія0.14738
Саудівський ріял10.9412
Донг0.0016506
Бат1.21201
Дирхам ОАЕ11.179
Туніський динар13.4802
Узбецький сум0.0032522
Новий тайванський долар1.28467
Туркменський новий манат11.7312
Сербський динар0.38886
Сомоні3.8512
Ларі15.2807
Бразильський реал7.2969
Золото108092.2
Срібло1295.1
Платина40979.27
Паладій44474.84

Курси валют, встановлені НБУ на 23.09.2024