Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості отримання податкової знижки»

01.10 14:58 | Fin.Org.Ua

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області (ГУ ДПС) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Особливості отримання податкової знижки».На запитання платників податків відповідала заступник начальника Придніпровського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС Оксана Кабиріна.
 
Питання 1: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якіобмеження на нарахування податкової знижки?»
Відповідь: Добрий день! Податкова знижка може бути надана виключно резиденту, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку, а так само резиденту – фізичній особі, яка через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номеру платника податків та офіційно повідомила про це відповідний орган державної податкової служби і має про це відмітку у паспорті.
Варто мати на увазі, що податкова знижка, відповідно до Податкового кодексу України, може застосовуватись виключно до доходів, одержаних протягом року платником податку у вигляді заробітної плати, зменшеної на суму податкової соціальної пільги за її наявності. Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального податкового доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.
 
Питання 2: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, які документи потрібні для оформлення податкової знижки за навчання дитини за 2023 рік?»
Відповідь: Добрий день! Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

декларація про майновий стан і доходи з додатком Ф3;
копія паспорта особи, яка подає декларацію;
копія реєстраційного номеру облікової картки платника податку (РНОК ПП) особи, яка подає декларацію;
копія свідоцтва про народження здобувача освіти;
копії квитанцій та/або платіжних доручень сплачених за навчання в звітному періоді;
довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати та суми пільги, якщо є;
копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;
копія договору про навчання у відповідному закладі освіти. 

Копії зазначених документів надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку (пункт 166.2.2 статті 166 Податкового кодексу України).
 
Питання 3: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи можливе отримання податкової знижки за навчання дитини за 2022 рік?
Відповідь: Відповідь: Добрий день! Ні, нажаль, якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (підпункт 166.4.3. статті 166 Податкового кодексу України). 
Щоб отримати податкову знижку за 2023 рік, включно до 31 грудня 2024 року ви маєте подати декларацію за витрати 2023 року, і держава компенсує вам частину витрат. 
 
Питання 4: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, який термін подання декларації про майновий стан і доходи з метою реалізації права на податкову знижку?»
Відповідь: Добрий день! Громадяни, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2023 року, можуть подати декларацію протягом всього 2024 року, до 31 грудня включно.
Разом з цим, громадяни, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та фізичні особи – підприємці, які здійснюють свою діяльність на загальній системі оподаткування, подають декларацію про майновий стан і доходи за звітний 2023 рік до 1 травня 2024 року. 
 
Питання 5: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи має право на податкову знижку військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення?»
Відповідь: Добрий день! Військовослужбовець, який отримує грошове забезпечення, не має права на застосування податкової знижки. Право на податкову знижку має фізична особа, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.
Відповідно до до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати та/або у вигляді дивідендів, у випадках, визначених ПКУ.
Згідно з п. 168.5 ст. 168 ПКУ суми податку на доходи фізичних осіб, що утримуються з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими, особами рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, державної пожежної охорони, органів і підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, а також визначених Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XII «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» із змінами та доповненнями членами сім’ї, батьками, утриманцями загиблого (померлого) військовослужбовця, у зв’язку з виконанням обов’язків під час проходження служби, спрямовуються виключно на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.
 
Питання 6: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи потрібно завіряти печаткою банку роздруковану платіжну інструкцію, сформовану в електронній формі, або надавати інші розрахункові документи з метою підтвердження понесених платником податку сум витрат при реалізації ним права на податкову знижку, якщо сплату здійснено дистанційно через банківські сервіси Приват 24, Ощад 24/7 інші?
Відповідь: Добрий день! Ні, не потрібно завіряти печаткою банку. Якщо сплату здійснено через банківські сервіси Приват 24/7, Ощад 24 інші, то роздрукована платіжна інструкція, яка містить обов’язкові реквізити електронного розрахункового документа, визначені Інструкцією про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, є підтвердним документом понесених платником податку витрат при реалізації ним права на податкову знижку, та печаткою банку вона не завіряється.
 
Питання 7: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи має право на податкову знижку фізична особа, яка сплачує за своє навчання самостійно?
Відповідь: Добрий день! Згідно із нормами Податкового кодексу України серед переліку витрат, які дозволені до включення податкової знижки включається сума коштів, сплачених платником податку на користь закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім'ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати. Така сума не може перевищувати розміру доходу, визначеного в абзаці першому підпункту 169.4.1 пункту 169.4 статті 169 Податкового кодексу України, в розрахунку на особу, яка навчається, за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Додати коментар

Користувач:
email:





Patience is a must
Stay the course and stay the course
Long-term growth will come

- Fin.Org.UA

Новини

21:00 - Новини 1 жовтня: пошкодження лінії ЗАЕС, бавовна для пороху, ремонт енергоблока
20:27 - Україна за три квартали збільшила фізичні обсяги експорту товарів на 36,2%
20:01 - Інфляція у єврозоні на мінімумі за 3 роки
19:45 - Небанківській установі анульовано ліцензію, ще восьми – змінено обсяг ліцензій, один страховик добровільно виходить з ринку
19:33 - Російські компанії почали шукати програмістів в Африці
19:05 - Національний банк відновлює роботу кас для операцій з інвестиційними монетами
19:00 - У середу відключень світла не прогнозується
18:46 - В московії брак кадрів для роботи на оборонних підприємствах
18:38 - Експорт українських товарів зростає: фізичні обсяги за 9 місяців 2024 року збільшились на 36% до 99 млн тонн, – Юлія Свириденко
18:37 - Один із найбільших виробників зброї у Європі створив філію в Україні
18:20 - У Національному банку відбулася презентація пам’ятної монети "Абсолютний"
18:04 - Кабмін запровадив нову умову при купівлі-продажу автомобіля, що допоможе збирати податки
17:43 - Екстопменеджера держкорпорації засудили до 10 років тюрми за незаконні схеми з зерном
17:15 - В московії готуються заблокувати Discord
17:10 - Фонд держмайна знайшов покупця на експериментальний завод на Сумщині
16:57 - В газотранспортну систему вперше запустили український біометан
16:32 - Ефективним ударом по економіці московія стане зниження ціни на нафту - експрем'єр московії
16:30 - За два роки програмою єОселя скористалися 13 тисяч родин, — Юлія Свириденко
16:23 - Бізнес пом'якшив прогноз своєї діяльності, але він залишився песимістичним
16:20 - Українцям нарахували понад 40 мільйонів Нацкешбеку: результати за місяць
16:00 - Курси валют, встановлені НБУ на 02.10.2024
15:53 - В Україні від системи "Шлях" відключили нових порушників
15:50 - ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ - СОБОРНИЙ ТА ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОНИ М. ДНІПРА) ІНФОРМУЄ!
15:49 - На Хмельниччині створили новий індустріальний парк
15:30 - «Національний кешбек»: 884 тисячі українців вже бачать у Дії нарахований кешбек
15:20 - Гетманцев розповів, де взяти додаткові 50 мільярдів у бюджет
15:19 - До уваги платників ПДВ!
15:18 - Про термін сплати ПДФО та військового збору після подання уточнюючої Декларації на збільшення загального оподатковуваного доходу, якщо повний звіт КІК подано після 1 травня
15:18 - Україна виготовить 1,5 мільйона дронів до кінця року – Шмигаль
15:15 - Заява про застосування спрощеної системи оподаткування надіслана ФОП поштою: яка дата вважається датою її подання?


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар28.4856
Канадський долар30.4996
Юань Женьміньбі5.8769
Чеська крона1.8087
Данська крона6.1297
Гонконгівський долар5.306
Форинт0.114928
Індійська рупія0.49211
Рупія0.0027137
Новий ізраїльський шекель11.0839
Єна0.28701
Теньге0.085658
Вона0.031238
Мексиканське песо2.0935
Молдовський лей2.3672
Новозеландський долар26.052
Норвезька крона3.8961
московський рубль0.44108
Сінгапурський долар32.0419
Ренд2.3837
Шведська крона4.0403
Швейцарський франк48.7042
Єгипетський фунт0.8552
Фунт стерлінгів54.9336
Долар США41.2476
Білоруський рубль14.9926
Азербайджанський манат24.259
Румунський лей9.187
Турецька ліра1.2059
СПЗ (спеціальні права запозичення)55.6964
Болгарський лев23.3724
Євро45.7106
Злотий10.6666
Алжирський динар0.3121
Така0.3435
Вірменський драм0.106432
Домініканське песо0.68698
Іранський ріал0.00009177
Іракський динар0.031466
Сом0.48953
Ліванський фунт0.000461
Лівійський динар8.7057
Малайзійський ринггіт9.9961
Марокканський дирхам4.2532
Пакистанська рупія0.14836
Саудівський ріял10.9876
Донг0.0016778
Бат1.27814
Дирхам ОАЕ11.2224
Туніський динар13.6305
Узбецький сум0.0032417
Новий тайванський долар1.30179
Туркменський новий манат11.7771
Сербський динар0.39422
Сомоні3.8702
Ларі15.1127
Бразильський реал7.5853
Золото109331.3
Срібло1293.49
Платина40607.02
Паладій41141.59

Курси валют, встановлені НБУ на 02.10.2024