Держпродспоживслужба презентувала результати роботи з переведення публічних послуг в електронну форму
12:48 | Fin.Org.UA за інформацією КМУЗаступник Голови з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Держпродспоживслужби Сергій Захарін взяв участь у круглому столі «Про виконання плану заходів щодо переведення публічних послуг в електронну форму», що проведений Комітетом Верховної Ради України з питань цифрової трансформації за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».
Мета заходу – обговорення статусу переведення публічних послуг в електронну форму відповідальними за виконання органами виконавчої влади, що стане підґрунтям для проектування подальших дій та рішень у відповідній сфері державної політики.
У заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, засобів масової інформації, міжнародних організацій.
Відповідно до урядового завдання, Держпродспоживслужба забезпечила доступ до послуги «Державна реєстрація потужностей операторів ринку» засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.
Наразі здійснюються необхідні роботи до впровадження в електронну форму і інших публічних послуг.
Сергій Захарін повідомив, що на виконання доручення Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука розпочато системну цифрову реформу служби.
Її мета – боротьба з корупцією, а також підвищення якості надання державних та адміністративних послуг шляхом трансформації та повної цифровізації.
Зокрема, нині виконуються підготовчі роботи для впровадження безпрецедентних інформаційних проектів (створення Єдиної платформи служби, платформ "еFood" та "еТютюн" та ін.).
Ці програмні продукти мають підвищити прозорість відповідних продуктових ринків, ефективність контролю за показниками якості, аналітичні можливості наявних баз даних тощо.
Окрім того, вживаються заходи для впровадження цифрових інструментів у сфері простежуваності харчових продуктів.
Під час підсумкового слова заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації Сергій Штепа високо оцінив результати роботи державних органів щодо переведення публічних послуг в електронну форму.
Вказана робота є дієвим засобом боротьби з корупцією, підвищення прозорості роботи державного апарату, мінімізації непродуктивних витрат, забезпечення об’єктивності при ухваленні адміністративних рішень.
Нині в системі Держпродспоживслужби проводиться ІТ-аудит, за результатами якого будуть сформульовані виважені управлінські рішення щодо подальших цифрових трансформацій.
«Цифровізація дозволяє значно спростити адміністративний процес, усунути бюрократичні перепони, значно скоротити час обробки запитів і ухвалювати виважені державні рішення на основі об’єктивної інформації.
Ця робота є складовою виконання великого завдання щодо розбудови системи електронної демократії в нашій країні.
Держпродспоживслужба, її територіальні органи та підвідомчі організації використовують сучасні цифрові технології, що є запорукою надання громадянам та сумлінному бізнесу публічних послуг в електронній формі.
Нашим операційним орієнтиром є вимога про простежуваність харчових продуктів, і це завдання в сучасних умовах можна виконати тільки за рахунок впровадження передових цифрових технологій.
Крім того, ми враховуємо рекомендації наших міжнародних партнерів, адже в країнах ЄС напрацьовано вагомий досвід моніторингу безпечності харчових продуктів на всіх етапах технологічного ланцюжка.
Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів готова і надалі в межах компетенції здійснювати всі необхідні заходи, спрямовані на подальше впровадження цифрових реформ», - зазначив Сергій Захарін.