В Україні втрати зібраних овочів і фруктів можуть сягати до 60%: які причини
14.11 14:28 | Економічна правдаУкраїна має дуже високі показники післязбиральних втрат плодоовочевої продукції, які можуть сягати 40-60%.
Про це йдеться в огляді ринку свіжих фруктів та овочів у ЄС та Україні на сайті Мінагрополітики, пише LIGA.net.
Причиною цього є відсутність належним чином обладнаних сховищ.
Високі післязбиральні втрати - одна зі слабких сторін українського сектору свіжих овочів та фруктів.
Розвиток цього сектору може стати потужним інструментом для відновлення економіки та розвитку сільських територій, йдеться у звіті.
Але його стримують низький рівень механізації, порівнюючи з ЄС, брак сховищ, відсутність необхідних сертифікатів для експорту в ЄС у малих та середніх господарств і обмежений доступ до ринків збуту.
Додаткові проблеми створила повномасштабна агресія з боку московії, яка знищила третину запасів прісної води в Україні.
Значні території заміновано, особливо в регіонах, де традиційно вирощували овочі.
Загальні втрати агросектору перевищують $80 млрд, що майже дорівнює середньорічному ВВП України за 2011-2021 роки ($102 млрд).
Читайте також: Картопля подорожчала на 200%.
Чому в Україні ростуть ціни на овочі і що буде далі?