Олексій Кулеба: Масштабування реформи шкільного харчування на всі громади країни – пріоритетне завдання на 2025 рік
21.12 17:01 | Fin.Org.UA за інформацією КМУВіце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба повідомив, що наразі створено нормативну базу для реалізації нових моделей організації харчування – як модернізації харчоблоків в закладах освіти, так і ефективного використання цільової субвенції.
Зокрема, затверджено Кодекс та настанову щодо організації харчування у школах, розроблені нові будівельні норми.
На рівні громад більш широко застосовуються цифрові інструменти.
“Усі разом ми вже пройшли великий шлях – від пілотної реформи у Київської області до залучення всіх областей за каскадним методом.
Цьогоріч в Бучі вже запрацювала перша в Україні фабрика-кухня.
Будівництво другої фабрики-кухні триває в Лозовій на Харківщині.
Продовжується оновлення харчоблоків.
Створені кулінарні хаби, де пройшли навчання вже понад 6 тисяч кухарів.
В планах на наступний рік – навчити громади формувати портфелі інвестиційних проектів в рамках реформи публічних інвестицій.
Так будемо зрозуміліші для людей та міжнародних партнерів”, - сказав Олексій Кулеба.
Перша леді Олена Зеленська зазначила, що ця реформа отримала високу оцінку від міжнародних партнерів під час Європейського регіонального саміту в межах міжнародної Коаліції шкільного харчування у листопаді.
Окремо перша леді подякувала міжнародним партнерам реформи.
За словами Олексія Кулеби, у 2024 році регіони провели 19 форумів, що об’єднали понад 2800 учасників і 1200 закладів освіти.
Як результат – на базі державної Стратегії реформування системи шкільного харчування області розроблено регіональні Стратегії.
Завдання на майбутній рік – впровадити стратегічні документи на рівні громад.
Нагадаємо, що реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської.
Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
В межах реформи визначеного 4 основні стратегічні цілі:
Фінансова та інституційна спроможність громад, завдяки залученню додаткового фінансування для організації безкоштовного харчування для учнів початкових класів.
Модернізація інфраструктури шкільних кухонь та їдалень, що передбачає ремонт і оновлення шкільних харчоблоків, а також оптимізація шкільного харчування шляхом будівництва фабрик-кухонь.
Розвиток кадрового потенціалу, який включає створення навчальних центрів та впровадження сучасних методик для шкільних кухарів.
Комунікація щодо здорового харчування з метою формування культури здорового харчування і якісної зміни харчової поведінки у дітей та їхніх батьків.
Імплементація реформи в Україні здійснюється за підтримки ЮНІСЕФ, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітньої продовольчої програми ООН, Фонду Говарда Баффета, швейцарсько-українського проекту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарського проекту «Діємо для здоров’я», Європейського інвестиційного банку, Антикорупційної ініціативи ЄС EUACI.