П’ять історій про український бізнес, які дивують світ

02.01 15:00 | Економічна правда

Навіть у найважчі часи підприємці дивують світ ідеями, інноваціями та стійкістю.
Вони відроджують занедбані заводи, створюють технології, розробляють унікальні продукти та просувають українські бренди на глобальному рівні. "Економічна правда" відібрала п’ять бізнес-історій, про які писала у 2024 році.
Вони демонструють, як бізнес продовжує виживати, розвиватися і перемагати навіть під час війни.
Ці приклади надихають і показують, що сміливість, креативність та наполегливість – ключі до успіху навіть у найскладніші часи.Від редакції.
Малий та середній бізнеси формують понад половину економіки України.
Його представники не можуть лобіювати свої інтереси, як великий бізнес, але вони завжди пристосовуються до умов та знаходять нові шляхи для розвитку.ЕП поділяє принципи, якими керуються підприємці в постійному прагненні до зростання, тому редакція ділитиметься цікавими історіями про них.
Ці історії не про приголомшливий успіх та великі статки.
Ці історії про те, як закохані у свою справу українці працюють, дають роботу іншим та діляться досвідом.Як узвар з Хмельниччини потрапив на полиці українських супермаркетів Занедбаний консервний завод радянських часів на Хмельниччині міг перетворитися на металобрухт, проте група підприємців на чолі із Сергієм Баченком дала йому нове життя, перетворивши на сучасне виробництво узвару.
Підприємці з Хмельниччини виготовляють узвар у промислових масштабах та підкорюють українські та іноземні супермаркети Досі традиційний український напій майже не був представлений на полицях супермаркетів.
Проаналізувавши ринок, підприємці зрозуміли, що вся справа в цукрі.
Партнери вирішили виготовляти узвар без цукру і ця ідея спрацювала.
Читайте також: Узвар на експорт.
Як українці перетворили напій із шкільної їдальні на суперфуд та експортують його в США Завдяки використанню солодких сортів яблук, груш та слив підприємці створили напій, який запропонували як продукт здорового харчування.
Він став популярним в Україні та за її межами.
Узвар продається у великих супермаркетах України і не має конкурентів.
Згодом продукт почали експортувати в Польщу та США. Попри труднощі війни – дефіцит кадрів, перебої з електрикою, брак скляної тари – підприємці не лише втримали виробництво, а й розширили його.
Вони хочуть зробити узвар символом України у світі, так само, як піца символізує Італію.Модульні будинки, які можна скласти за добу У Броварах на заводі Hutjet створюють модульні будинки, які виглядають, як сучасний конструктор Lego, але для дорослих.
Ці будинки можна швидко зібрати, перевезти і навіть змінити їх конфігурацію залежно від потреб власників.
Будинок-конструктор, який створюється за заводі у Броварах.
hutjet.land Засновник компанії Сергій Самусєв перетворив традиційний підхід до будівництва на високотехнологічний процес.
На заводі під Києвом він зводить будинки з довічною гарантією, які встановлюються на ділянці за добу.
До них можна додавати нові модулі, створюючи двоповерхові або більші будинки.
Читайте також: Дім, який можна звести за день.
Як під Києвом виготовляють сучасні модульні будинки Ціна стартує від 1 тис.
дол.
за кв.
м, а моделі з преміум-опціями (хамам, джакузі, сонячні панелі) коштують до 200 тис.
дол.
Завдяки мобільності ці будинки стають популярними не лише в Україні, а й за кордоном, зокрема в Канаді, США та ЄС. Ця історія – про інновації, підприємливість та адаптивність.
Модульні будинки не лише розв"язують житлову проблему, а й відкривають нові горизонти для українського бізнесу на світовому ринку.Український стартап, який вирощує шкіру з грибів У маленькій лабораторії Івано-Франківська, можливо, зароджується майбутнє модної індустрії.
Підприємиця та інноваторка Марта Кондрин створює матеріал з грибів для пошиття сумок та гаманців.
Ідея не нова, але в Україні таке виробляють уперше.
Її стартап Mycelia Tech працює над тим, щоб зробити альтернативу натуральній та штучній шкірі доступною для світу. Поштовхом для Кондрин стала подорож до Індонезії, де вона побачила вироби з мікошкіри.
Надихнувшись, вона вирішила перенести цю технологію в Україну.
Її команда вирощує міцелій грибів у лабораторних умовах, використовуючи тирсу та інші природні матеріали.
За 45 днів можна отримати до 50 кв.
м інноваційного матеріалу.
Ця шкіра легка, міцна, еластична та екологічна.
Читайте також: Шкіра з грибів.
Як український стартап виготовляє екологічний матеріал Процес виготовлення триває два місяці: грибний міцелій пресують, сушать, обробляють та фарбують.
Наразі доступний лише чорний колір.
Попит на матеріал зростає.
Уже зараз з нього створюють сумки, гаманці та інші аксесуари. Кондрин упевнена в успіху проєкту.
Завдяки грантам її стартап удосконалює продукт, зокрема працює над його біорозкладністю.
Собівартість матеріалу наразі становить 32 євро за кв.
м, але з масштабуванням вона зменшиться.
Сумка, вироблена зі шкіри з міцелію грибів. Марта вірить, що її робота змінить світ: "Молодь хоче екологічних і сталих рішень.
Шкіра з грибів – це вклад у майбутнє, де природа та прогрес існують у гармонії".Сирні кульки з України за технологією NASA Брати Вадим та Пилип Гришини з Харкова перетворили звичайний сир на інноваційний продукт світового рівня.
Їх компанія snEco, яка спеціалізується на виготовленні сирних кульок з нульовим вмістом води, отримала престижну нагороду на продовольчій виставці SIAL у Парижі. Ідея створення снеків із сиру виникла після того, як брати скуштували схожий продукт у США.
Вони експериментували з технологією сушіння два роки.
Щоб досягти ідеального результату, партнери зіпсували сотні кілограмів сиру.
Виробництво snEco в Харкові Facebook SnEco - хрусткі сирні кульки Завдяки технології вакуумного мікрохвильового сушіння, розробленій NASA, їм вдалося створити снеки, які зберігають смак і користь сиру, мають тривалий термін зберігання та не потребують холодильника. Перші упаковки snEco друкувала на офісному принтері, а виробництво було кустарним.
Нині компанія випускає 100 тис.
упаковок щомісяця, співпрацює з найбільшими мережами супермаркетів України та готується до експорту.
Читайте також: Сир за технологією NASA.
Як українці створили суперфуд, що отримав престижну нагороду у Франції Війна змусила релокувати виробництво до Мукачева.
Попри виклики, брати не лише відновили бізнес, а й подвоїли обсяги виробництва.
Встановивши завдяки грантам сонячну електростанцію, вони зробили виробництво енергонезалежним. У 2024 році snEco стала першою закарпатською компанією, яка отримала дозвіл на експорт молочних продуктів у ЄС.
Її сирні кульки продаються в Польщі, Німеччині, Японії та США.
"Ми доводимо, що Україна – не лише постачальник сировини, а й виробник інноваційної продукції.
Попереду багато роботи, але наш план – щороку зростати вдвічі й підкорювати нові ринки", – каже Вадим Гришин. snEco – приклад того, як українські підприємці створюють якісну продукцію, розвивають локальну економіку та формують позитивний імідж країни у світі.Найбільший в Україні фундуковий сад і повний цикл переробки горіхів 15 років тому Максим Шейко, підприємець з Одещини, зацікавився вирощуванням фундука під час подорожі Італією.
У 2015 році він висадив перші дерева цієї культури і нині його плантації займають понад 800 га.
Це одне з найбільших господарств з вирощування фундука в Україні.
Зібраний урожай фундука Джерело: архів Максима Шейка Бізнес Шейка охоплює повний цикл: від вирощування до виробництва солодощів.
У 2022 році попри війну підприємець відкрив завод з переробки горіхів, який щомісяця виробляє понад 10 тонн продукції. Асортимент включає фундук у шоколаді, енергетичні батончики, шоколадно-горіхову пасту, солоний фундук, нугу, борошно, крупу та олію.
У планах – виробництво трюфелів і печива.
Продукти з фундука представлені у найбільших українських мережах і вже експортуються в Румунію та Італію.
Читайте також: Бізнес на горіхах.
Як підприємець з Одещини вирощує фундук та виготовляє тонни солодощів Окупність інвестицій у вирощування фундука зростає з кожним роком.
Плодоносити дерева починають з шостого року, виходячи на пік урожайності до 20 років і зберігаючи її до століття.
Таким чином, цей бізнес має величезний потенціал і може стати одним з провідних експортних напрямків України.

Додати коментар

Користувач:
email:





Акції, валюта,
Український ринок росте,
Інвестуймо разом.

- Fin.Org.UA

Новини

18:13 - В Україні відновили реєстри шлюбів, частково покращили відстрочку від мобілізації
18:00 - АРМА домовилась з Держкосмосом про новітні пошуки награбованого майна
17:01 - Україна встановила історичний рекорд з експорту цукру
16:23 - Розмір спецпенсій буде справедливим: запроваджено обмежуючі коефіцієнти на найбільші пенсії
16:22 - Українцям розповіли, як боротимуться зі спецпенсіями, які сягають до 100 тисяч
16:02 - Зеленський підписав закон про ліквідацію КРАІЛ та посилення контролю за гральним бізнесом
15:01 - Словацький оператор обіцяє не зупиняти поставки електрики Україні попри погрози Фіцо
14:10 - Microsoft планує інвестувати $80 млрд у центри обробки даних з ШІ у 2025 році
13:10 - Безпілотники атакували найбільший у московія морський торгівельний порт - Astra
11:50 - За добу енергетики відновили живлення для 7 тисяч споживачів
11:00 - Мін'юст США закликає Верховний суд відхилити прохання Трампа відкласти закон про заборону TikTok
10:00 - США мають намір продати Ізраїлю зброї на $8 млрд – Axios
09:22 - Оперативна інформація ДСНС щодо ліквідації наслідків ведення бойових дій рф та щодо роботи піротехнічних підрозділів
23:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:00 - Новини 3 січня: історичний мінімум курсу гривні, "данська модель"
20:30 - Золото не растёт, но преобладают повышательные риски
20:27 - Британська розвідка прогнозує труднощі для економіки московія
19:39 - Правоохоронці затримали податківця-хабарника: вимагав гроші за "позитивне" рішення
19:31 - Зеленський підписав закон про дерегуляцію торгівлі вживаними авто: що зміниться
19:08 - Олексій Чернишов провів зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Австрії в Україні
18:59 - Прямі іноземні інвестиції в Україну скоротилися
18:41 - Україна вийшла на рівень експорту агропродукції довоєнного періоду
18:33 - Відеоінтерв’ю Андрія Пишного про підсумки роботи НБУ у 2024 році та економічні перспективи у 2025 році
18:22 - Україна поглиблюватиме секторальну інтеграцію з Європейським Союзом, — Прем'єр-міністр
18:12 - Кабмін обмежив виплату спецпенсій
17:51 - Мінрозвитку: Уряд схвалив проект Закону України “Про основні засади житлової політики”
17:50 - Курс гривні до долара оновить історичний мінімум: НБУ назвав дату
17:32 - Італія пропонує ЄС знизити граничну ціну на газ
17:27 - Майже 5,5 тисяч гектарів перейдуть до складу природоохоронних територій нацпарку “Кармелюкове Поділля” на Вінниччині
17:21 - Фінський суд підтримав затримання танкера "тіньового флоту", що пошкодив кабелі


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар26.1793
Канадський долар29.2223
Юань Женьміньбі5.7513
Чеська крона1.7223
Данська крона5.8093
Гонконгівський долар5.4103
Форинт0.104475
Індійська рупія0.49065
Рупія0.0025989
Новий ізраїльський шекель11.5246
Єна0.26778
Теньге0.080209
Вона0.028629
Мексиканське песо2.0402
Молдовський лей2.2707
Новозеландський долар23.595
Норвезька крона3.7028
московський рубль0.38003
Сінгапурський долар30.7084
Ренд2.2448
Шведська крона3.7904
Швейцарський франк46.2922
Єгипетський фунт0.8288
Фунт стерлінгів52.2197
Долар США42.0889
Білоруський рубль15.2984
Азербайджанський манат24.7553
Румунський лей8.711
Турецька ліра1.1902
СПЗ (спеціальні права запозичення)54.6785
Болгарський лев22.1567
Євро43.3347
Злотий10.1404
Алжирський динар0.31003
Така0.35025
Вірменський драм0.105985
Домініканське песо0.69023
Іранський ріал0.00007364
Іракський динар0.032084
Сом0.48312
Ліванський фунт0.00047
Лівійський динар8.5497
Малайзійський ринггіт9.3977
Марокканський дирхам4.1564
Пакистанська рупія0.15092
Саудівський ріял11.1903
Донг0.0016491
Бат1.22407
Дирхам ОАЕ11.4425
Туніський динар13.1903
Узбецький сум0.0032529
Новий тайванський долар1.28166
Туркменський новий манат12.0084
Сербський динар0.37323
Сомоні3.8434
Ларі14.9041
Бразильський реал6.8049
Золото111770.86
Срібло1253.92
Платина39383.85
Паладій39020.2

Курси валют, встановлені НБУ на 06.01.2025