В Україні продовжують дорожчати продукти: що зросло в ціні найбільше
21.03 17:11 | Економічна правда
У березні в Україні продовжується тенденція до зростання цін на продовольчі товари.
Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.
За їхніми підрахунками, найбільше зростання цін зафіксовано в категорії овочів.
Лідером серед подорожчання стали томати (+39% за місяць), що пов’язано з низькими обсягами власного виробництва та переважним імпортом із Туреччини, який останнім часом трохи скоротився.
Також суттєво подорожчала морква, яка додала 30% у роздрібній ціні за місяць.
Її вартість зросла через високий рівень імпортної залежності та сезонний дефіцит вітчизняної продукції.
Також зросли ціни на курятину.
За даними УКАБ, куряча тушка додала 10%, філе – 7%, стегно – 5%.
Таке здорожчання викликане стабільно високими витратами на корми, вартість яких поступово має стабілізуватись.
Водночас свинина демонструє помірне зростання (1-2%), а яловичина додала 4%.
Ріст цін демонструють і яйця, що подорожчали на 10% за місяць, досягнувши середньої ціни 73,1 грн за десяток, майже зрівнявшись із ціною 2023 року за аналогічний період.
Основні фактор впливу – вартість кормів і погодні умови.
Експерти зазначають, що молочні продукти продовжують дорожчати, але темпи зростання дещо сповільнилися.
Найбільше підвищились ціни на: молоко +11%, сир голландський +7, вершки +5%.
Основними причинами зростання цін були: сезонний фактор, який підкріплювався коливанням температурних і кліматичних умов.
Проте збільшення надоїв молока повинно змінити цінову ситуацію на ринку з настанням тепла (орієнтовно кінець квітня).
За даними УКАБ, ціни на бакалійні товари залишаються відносно стабільними, за винятком соняшникової олії.
Олія подорожчала на 4% за місяць, що пов’язано зі зростанням цін на насіння соняшника.
Аналітики додали, що єдиним продуктом, що помітно подешевшав, стало пшеничне борошно, яке втратило 16% у вартості за місяць.
Це можна пояснити передсвятковими акціями в супермаркетах і маркетинговими стратегіями мереж для збільшення обсягів продажів напередодні Великодніх свят.
Нагадаємо:
В Україні всередині березня огірки коштували на 10%, помідори – на 13% дорожче, ніж тижнем раніше.
Українські фермери продають моркву в середньому на 10% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.