Вартість борщу за рік зросла на 19%: скільки коштує приготувати традиційну страву
21.03 18:35 | Економічна правдаВ Україні в березні вартість борщу складає 177 грн, що на 19% більше, ніж торік, та на 9% – ніж місяць тому. Про це свідчить дослідження Українського клубу аграрного бізнесу. Зазначається, що для приготування борщу на 3 л води потрібно: 250 г капусти (12,6 грн), 300 г буряка (8,1 грн), 300 г картоплі (9,69 грн), 200 г моркви (9,47 грн), 150 г цибулі (2,47 грн), 140 г томатної пасти (35,08 грн), 30 мл олії (2,73 грн), 500 г свинячих ребер (97,35 грн), а також сіль, перець і лавровий лист за смаком. Експерти додають, що якщо додати до борщу: дві скибочки батона (50 г), столову ложку сметани (25 г) та зубчик часнику (5 г), иого ціна зросте до 185 грн проти 170 грн минулого місяця. За підрахунками УКАБ: - за рік капуста подорожчала на 71%, за місяць впала – на 1%; - буряк за рік зріс у ціні на 51%, а за місяць – на 13%; - картопля подорожчала на 26% за рік, але за місяць впала на 2%; - морква за рік додала 271%, а за місяць – 9,8%; - цибуля за рік подешевшала на 1%, а за місяць подорожчала – на 5%; - томатна паста за рік подорожчала на 14%, а за місяць – на 6%; - олія за рік зросла в ціні на 38%, а за місяць – на 4%; - свинячі ребра за рік подорожчала на 7%, а за місяць ціна – на 10%. Нагадаємо: У березні в Україні продовжується тенденція до зростання цін на продовольчі товари. Найбільше зростання цін зафіксовано в категорії овочів.