Найцінніша великодня паска: у Києві спекли паски із борошна з розмінованих полів
09.04 18:26 | Fin.Org.UA за інформацією КМУУ Києві відбувся майстер-клас із випікання пасок у межах проекту «Soul of Soil 2.0» (у перекладі з англійської «Душа землі»).
Борошно для пасок змололи у Миколаєві з пшениці, яку виростили на звільнених та розмінованих полях Херсонщини та Миколаївщини.«Soul of Soil 2.0» — спільна ініціатива Міністерства економіки України, Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні та торговельної мережі «Сільпо».«Цим проектом ми хочемо привернути увагу до проблеми забруднення українських земель вибухонебезпечними предметами.
Зараз Україна найбільш забруднена мінами країна світу — 139 тис.
км2 є потенційно замінованими.
Мета цієї ініціативи — показати світові справжню ціну українського хліба», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко.Вона також розповіла, що пшениця для проекту «Soul of Soil 2.0» була вирощена в Малій Олександрівці та інших селах Херсонщини й Миколаївщини, де сапери розмінували 1800 га.
Загалом в Україні вже повернули до використання 35 тисяч квадратних кілометрів землі.«На очищених полях фермер Олексій Руденко разом із племінниками виростив пшеницю, яку миколаївський виробник перемолов на борошно, і саме з нього спекли великодні паски у межах проекту «Soul of Soil 2.0», — додала Міністр економіки.У Києві майстер-клас з випікання пасок із борошна з розмінованих полів відбувся в одному з супермаркетів «Сільпо».
Його провів Євген Клопотенко, а участь взяла Перший віце-прем’єр-міністр України — Міністр економіки Юлія Свириденко, а також посли іноземних держав.
Загалом у першому майстер-класі взяли участь 35 гостей.Під час майстер-класу гостей навчали пекти традиційні паски, ділилися власними рецептами та секретами приготування, а також розповіли історію борошна із розмінованих полів Херсонщини.
Кожен учасник отримав у подарунок готову паску.«Ініціатива «Душа землі» уособлює стійкість і дух України.
Напередодні Великодня, ми повинні пам"ятати, що кожен буханець хліба, кожна паска на наших столах є результатом багатьох історій мужності – відданості фермерів, хоробрості саперів та непохитної підтримки міжнародної спільноти.
Наші колективні зусилля з розмінування – це не просто відновлення землі, це відновлення життя і забезпечення майбутнього, в якому українська земля буде відігравати важливу роль у забезпеченні продовольством усього світу», — Матіас Шмале, Помічник Генерального секретаря, Координатор системи ООН в Україні і Гуманітарний координатор.Подібні майстер-класи відбудуться ще у п’яти великих містах України.
Захід підтримують українські шеф-кухарі: Леонід Малюга у Львові, Андрій Ворона у Дніпрі, Олександр Цепковський у Харкові, Ігор Зражевський в Одесі, Георгій Асірян та Юлія Хізніченко у Миколаєві.«Ми в «Сільпо» щодня печемо хліб, тому усвідомлюємо цінність українського збіжжя, вирощеного попри війну.
За допомогою майстер-класів із виготовлення пасок ми хочемо розказати нашим Гостям — не через тексти і цифри, а через спільний досвід — про справжню цінність хліба, виготовленого з борошна з розмінованих полів.
Гості дізнаються історію борошна, відкриють секрети випікання від знаних шефів і отримають на згадку паску, яку неможливо буде придбати.
Це наш спосіб сказати людям, які повертають життя на деокуповані території: ми знаємо, ми цінуємо і ми безмежно вдячні», — коментує директор з маркетингу «Сільпо» Катерина Огуряєва.Випікання пасок із борошна з розмінованих полів деокупованої Херсонщини — лише частина проекту «Soul of Soil 2.0».