Бий. Біжи. Завмри

28.11.2023 17:55 | Укррудпром

zn.ua, 28 листопада 2023. Опубликовано 17:10 28 ноября 2023 года Чи є в нас шанс перемогти? Є. Але для цього доведеться змінити власні “базові налаштування”. І битись.

Хоч як би ми хотіли, та інших реакцій на стрес у нас немає й не буде. А більшого стресу, ніж війна, мабуть, годі й шукати. Ба більше, ти ніколи не знатимеш, як саме відреагуєш. Можеш здогадуватися. Можеш сподіватися, що відреагуєш гідно. Але для того, щоби дізнатися напевно, ти маєш опинитися всередині всього цього жаху й розплющити очі. Насамперед аби подивитися на самого себе. Бий. Біжи. Завмри. Рух уперед. Рух назад. Очікування поштовху. 

…Лютий 2022-го. Мої діти залишаються відрізаними від нас у маленькому селі між Гостомелем і Димером. Навколо — окупанти. Навколо — летить і гупає. Навколо — та війна, про яку вони чули тільки з розповідей. Моєму синові лише тринадцять років. Здається, я в його віці ще в ляльки гралася. Але він починає “битися”. Так, як може. В нього півторарічна сестра, яку ще вчора мама годувала груддю, а тато годинами колисав перед сном. Тепер він для неї — і мама, й тато. Він б’ється за її життя. Б’ється з її та своїми страхами, самотністю, голодом і холодом.

 

…Ми тільки-но вломилися на позицію до дружнього підрозділу. Свіжа кров. Перше, що я бачу, — хлопчина з порожніми очима, який сидить на виході з “нори” й не реагує на привітання. Він завмер. Попередня ніч була занадто важкою. Попереду — ще одна така сама доба. І ще одна. І ще. Згадую, як мене вчили на тренінгах, сідаю поряд, беру за руку. За десять хвилин він уже коротко відповідає. За двадцять — п’є воду обережними ковтками. За годину вже працює, як усі. Поштовх повертає його до реальності. 

…“Я ненавиджу тебе! — пише мені випадковий знайомий у месенджер. — Чому я маю бути таким, як ти? Я не можу. В мене дитина маленька, в мене молода дружина, в мене робота. Я не хочу воювати. Я хочу жити. Розумієш? Жити. Мені всі кажуть, що мені має бути соромно, що жінки воюють, а я — ні. А в мене є життя. Моє життя. Я не збираюся його втрачати”.

 

 

Він “біжить”. Біжить від реальності, від справжньої відповідальності, від самого себе. Й нічого страшного в цьому не було б, якби він робив це тихо й не заважав іншим. 

“Біжи” — насправді така ж нормальна реакція, як і “бийся”. Це те, з чим важко впоратись. Але можливо. У звичайному житті з такими людьми жити поруч важко, але можливо. Ти просто знаєш, що не можеш на них розраховувати, й ідеш собі далі. Проте в умовах війни це стає реальною проблемою. І якщо тих, хто завмер, можна висмикнути назад у бій, то тих, хто біжить, зупинити майже неможливо. Ба більше, ті, хто стоїть у них на шляху, — їхні особисті вороги. Навіть більша загроза, ніж та, від якої вони тікають. Вони стають не інертною масою, яка зачиняється у власній мушлі й ховається від усіх проблем, а агресивними “борцями за права”. А це означає, що потенціал битись у них є. Але вони обрали найпростіший шлях. 

…“А мої були розумніші, — каже мені просто в очі людина, яка була в одному пеклі зі мною. Ну як — була. Мала б бути. — Це ж ми всіх могли втратити, якби виконали наказ. Але ми вчинили розумніше. Ми висунулися в напрямку точки, сховалися в безпечному місці й доповіли, що потрапили під обстріл. Періодично виходили на зв’язок, доповідали, що не можемо просунутися далі. Всі залишилися неушкодженими. Ти ж розумієш, що там не було чого робити піхоті?”

Я розумію. Бо наказ дійсно був із розряду “навряд чи хто там залишиться живий”. Але я знаю тих, на підкріплення до кого вони мали прийти. Декого так і не змогли поховати, бо не дістали останків. Дехто змінює вже третю чи четверту психіатричну лікарню. Дехто вже повернувся в стрій після поранень. Можливо, вони були не такими розумними. Але вони обрали битись. І їм не соромно дивитись один одному в очі. 

Чи можна було б відмовитися? Так. Можна. Дехто й відмовлявся. Так, це важко, бо всі знають, що ти не пішов. А всім хочеться бути героями. Або хоча б здаватися героями. 

 

Але, хоч як дивно, повагу в мене викликають саме вони — ті, хто знайшов у собі мужність сказати: “Я не впораюсь, я не можу”. Бо для цього теж треба мати яйця. Сказати й іти працювати далі. Так, на спокійнішій ділянці, але самовіддано. Й ти точно знаєш, що можеш на них розраховувати “від цієї точки до цієї”. Й не очікуєш чогось надмірного. 

Страшніше, коли людина каже: “Я йду тобі на допомогу”, але нікуди йти не збирається. Ніби й героєм залишився в очах оточення. Й фоточки героїчні у ФБ виклав. І якісь нагороди отримав із нагоди свята. Але за це заплатили побратими. Хто — життям, хто — здоров’ям.

...“Хай спочатку діти депутатів ідуть воювати! — кидає мені в лице інший ситуативний знайомий. — Мене однаково ТЦК не знайде. Чого це я маю за них воювати? Вони на цій війні заробляють. Це — війна політиків. Там уже все давно вирішили. Вони не мають права мене примусити, бо ця держава нічого для мене не зробила. Чого б це раптом я за неї життям ризикував?”

Він теж біжить. Але теж не хоче виглядати в очах оточення боягузом. Він хоче виглядати борцем за свої права. Ба більше, намагається створити якийсь двіж, висвітлює незаконні дії військкоматів, досить широко спілкується з іншими адептами секти “це не моя війна”, навіть щось коментує журналістам. І, з одного боку, я рада, що ми ніколи не перетнемося на позиціях, а з іншого — весь цей пафос викликає бажання дати по голові чимось важким. Бо краще бути відвертим. Я боюся йти в бій. Але готовий робити щось корисне там, де не літає над головою. Або й цього не готовий робити. Ок. Ми на тебе не розраховуємо. Просто відійди й не заважай. 

У бою легко побачити, хто й чого вартий. Усе настільки звужено до первинних інстинктів, що помилитися майже неможливо. Оцей б’ється до останнього. Один в оточенні. Оцей — біжить стрімголов, бо почув по рації “рух по флангу”. Оцей — сховав голову між колінами й нічого не чує. Реакції чисті, як кольори веселки у весняному небі. 

Що далі від нуля — то важче зрозуміти, що саме ти бачиш. Я уважно вдивляюся в тих, хто не на фронті. 

 

Хтось б’ється. Б’ється так, як може зараз. Перевіряє закупівлі на Prozorro, лікує поранених, навчає школярів у бомбосховищах, плете сітки, збирає гроші на дрони, приганяє автівки, витягає українських дітей із російських псевдородин, тягне на собі віз звичних справ і ще десяток додаткових. На цих можна розраховувати. Вони рухатимуться вперед завжди. Й не має значення — з посилкою на “Нову пошту” в руках чи зі “Стінгером”. Залежно від обставин. 

Хтось біжить. Біжить від ТЦК, з країни взагалі, від відповідальності. Хтось тим часом із інших країн організовує корисні справи, перебуваючи в безпеці. Багатьох із них я поважаю. Бо вони знайшли в собі сили сказати: “Я тут не можу”. Дехто з них ховається за пафосним “У мене тут свій Бахмут” або “Хай дурні воюють за олігархічні клани”. Дехто біжить від реальності в нічні клуби або тренінги з умовного “дихання маткою”. Інколи натрапляєш на таку тусню — і здається, що це відбувається точно не тут. Не в цій країні. Але ні. Країна — моя. Просто відгороджено парканом особистий простір, виставлено вартових і прописано пафосні гасла. Когось із них війна наздожене. Й декого навіть примусить змінити напрямок руху. Але для цього вона має постукати навіть не в двері. А по голові. 

Хтось завмер. Заборонив собі вірити в те, що це — реальність, аби не з’їхати з глузду: “Не кажи мені про війну, я не хочу чути. Я не дивлюся новин. У мене все гаразд. Не чіпай мене”.

Про них ніколи не знаєш, у який бік вони почнуть рухатися, коли розплющать очі в реальний світ. Але їх не так багато насправді. 

Чи є в нас шанс перемогти? Є. Але для цього доведеться змінити власні “базові налаштування”. І битись. Битись, як востаннє. Це дуже важко. Бо війна з власними страхами й інстинктами набагато важча, ніж війна з орками…  

Леся ЛИТВИНОВА, ветеран ЗСУ

Додати коментар

Користувач:
email:





Markets in turmoil
Investors full of panic
Can we ride it out?

- Fin.Org.UA

Новини

21:00 - Новини 17 жовтня: тіньовий флот московія, потужність українських дронів
20:33 - Ціни на яблука рекордно зросли
20:05 - В застосунку "Резерв+" стався технічний збій
19:41 - Україна вдячна за фахову експертну підтримку МЕА під час підготовки до ОЗП 2024/2025
19:41 - 70 мільйонів доларів США, техніка для розмінування і підтримка інноваційних проєктів — підсумки першого дня UMAC 2024
19:39 - В Україні запускають новий фінансовий інструмент
19:05 - АРМА знайшло управителя нв 400 заарештованих російських вагонів
19:03 - Швейцарія передасть Україні три важкі машини для розмінування
18:54 - Україна збільшила виробництво дронів у 10 разів
18:29 - московія блокує вихід із країни двох останніх великих західних банків – Bloomberg
18:14 - Чому 99% заправних "бочок" працюють нелегально і хто їх "кришує"
18:09 - БЕБ знайшло мережу з продажу підробленої техніки відомого бренду
17:55 - Японська компанія постачатиме Україні дрони для пошуку мін
17:50 - Підтримка експортерів державним Укрексімбанком — невід'ємна частина загальної стратегії економічного виживання країни
17:35 - Бізнес оцінив вплив євроінтеграційного руху
17:28 - Брак працівників на тлі мобілізації став ключовою проблемою для бізнесу – ІЕД
16:57 - Світовий банк зберіг прогноз щодо зростання ВВП України цьогоріч на 3,2%
16:35 - Зеленський підписав закон про рейтингування у фінансовому секторі
16:30 - Ділові очікування підприємств, IІI квартал 2024 року
16:30 - Бізнес очікує на пожвавлення ділової активності за помірного зростання інфляції та обмінного курсу – результати опитування керівників компаній у ІІІ кварталі 2024 року
15:47 - Велика Британія та Швейцарія підтримають проєкт пріоритезації в гуманітарному розмінуванні
15:38 - Поступова заміна банкнот 50 та 200 гривень старого зразка завершить процес осучаснення банкнотно-монетного ряду гривні
15:30 - Курси валют, встановлені НБУ на 18.10.2024
14:40 - Вплив штучного інтелекту: чому "Нобеля" з фізики та хімії дали психологам і математикам
14:25 - Україна презентувала у Швейцарії артпроєкт про вплив розмінування на життя українців та глобальну продовольчу безпеку
14:15 - Новий фінансовий інструмент готовий до запуску: Комісія завершила підготовку нормативної бази для аграрних нот в Україні
13:15 - Штучний інтелект для відбудови України
13:00 - Інклюзивність та прозорість: чому Програма USAID АГРО підтримує розвиток факторингу в Україні
12:50 - Енергетики забезпечили своєчасне виконання запланованих заходів з підготовки до опалювального сезону
12:30 - Крипторынок стабилизировался на вершине


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар27.6151
Канадський долар29.9326
Юань Женьміньбі5.7902
Чеська крона1.7739
Данська крона6.0043
Гонконгівський долар5.3042
Форинт0.111618
Індійська рупія0.49049
Рупія0.0026591
Новий ізраїльський шекель10.9671
Єна0.27581
Теньге0.084713
Вона0.030094
Мексиканське песо2.0626
Молдовський лей2.3234
Новозеландський долар25.0297
Норвезька крона3.7725
московський рубль0.42467
Сінгапурський долар31.4196
Ренд2.3252
Шведська крона3.9233
Швейцарський франк47.7645
Єгипетський фунт0.8479
Фунт стерлінгів53.6675
Долар США41.2351
Білоруський рубль14.988
Азербайджанський манат24.2517
Румунський лей9.0057
Турецька ліра1.2067
СПЗ (спеціальні права запозичення)54.9982
Болгарський лев22.9033
Євро44.7937
Злотий10.3848
Алжирський динар0.3121
Така0.3435
Вірменський драм0.106432
Домініканське песо0.68698
Іранський ріал0.00009177
Іракський динар0.031466
Сом0.48953
Ліванський фунт0.000461
Лівійський динар8.7057
Малайзійський ринггіт9.9961
Марокканський дирхам4.2532
Пакистанська рупія0.14836
Саудівський ріял10.9876
Донг0.0016778
Бат1.27814
Дирхам ОАЕ11.2224
Туніський динар13.6305
Узбецький сум0.0032417
Новий тайванський долар1.30179
Туркменський новий манат11.7771
Сербський динар0.39422
Сомоні3.8702
Ларі15.1127
Бразильський реал7.5853
Золото110573.16
Срібло1310.11
Платина41557.15
Паладій42771.93

Курси валют, встановлені НБУ на 18.10.2024