Де в Україні зимувати

03.07 15:34 | Економічна правда. Публікації

За підрахунками ЕП, просто зараз українські міста будують не більше 20% від заявленого Зеленським 1 ГВт маневрових потужностей.
Звідки візьметься решта - поки невідомо.
"Україна має чіткий план, як побудувати до гігавата маневрової газової генерації вже цьогоріч і ще чотири гігавати - протягом найближчих років".
Ця цитата президента Володимира Зеленського після втрати 9 ГВт потужностей від обстрілів росіян, озвучена під час конференції Ukraine Recovery, спричинила чимало суперечок серед експертів енергетичного ринку.
ЕП вже аналізувала чи в принципі реально це зробити до кінця 2024 року.
Інший важливий індикатор реалізації обіцянки - підготовка центральної і місцевої влади, починаючи від проєктів, до реконструкції і закупівлі (чи пуску) нових потужностей.
Для цього було проаналізовано всі закупівлі мобільної генерації на базі газотурбінних та газопоршневих електростанцій, які в основному працюють на природному газі, і виробляють одночасно електроенергію і тепло.

Мала генерація Всього ЕП нарахувала близько 150 проєктів будівництва і встановлення когенераційних установок, які здатні допомогти містам підтримати роботу критичної інфраструктури взимку.
В середньому мова йде про 1,5 МВт кожна, хоча є і більш потужні.
Ще близько 100 проєктів - ремонти старих і малопотужних установок (переважно 0,5-0,6 МВт) в місцевих котельнях та обленерго.
Хто більше будує і швидше готується до зими? Як показує аналіз ЕП даних системи "Прозорро" (детальніше дивіться Методологію), більшість проєктів по встановленні установок в різних містах почали готувати ще наприкінці 2023 року.
Саме тоді стало відомо, що USAID допоможе Україні близько 100 маневровими станціями.
Другий пік - кінець весни 2024 року, в першу чергу завдяки активізації роботи в Києві.
Через це столиця поки має найбільші заплановані потужності в країні.
Наприклад, "Київтеплоенерго" нещодавно уклало угоду на поставку когенераційних установок для вироблення тепла і електроенергії з газу на 25,85 млн євро.
[INFO_716137]
Усього йдеться про дев"ять 15 установок загальною потужністю 60,5 МВт.
Ще додасться 54 МВт завдяки потужній установці, яку Києву подарувало ООН.
Чи багато це? За даними Сергія Коваленка, гендиректора компанії Yasno, яка постачає електроенергію в столиці, потужність лише кондиціонерів у Києві сягає 350 МВт.
Тобто вся нова когенерація міста становитиме лише третину від цього показника.
"Але встановлення когенераційних потужностей вирішить питання покриття піків навантаження на енергосистему", - переконаний заступник міського голови Києва Петро Пантелеєв.
Від блекаутів узимку Україну може врятувати розподілена генерація.
Як це працює? Досвід великого міста
На другому місці за темпами розбудови когенерації - Харків, який втратив основні потужності генерування теплової та електричної енергії після російської атаки, яка сталася 22 березня.
За словами Харківського міського голови Ігоря Терехова, ТЕЦ-5 повністю зруйнована, через що неможливе виробництво ані електричної, ані теплової енергії.
Світовий банк виділить 47 млн євро, щоб Харків упродовж двох місяців міг отримати установки, необхідні для забезпечення життєдіяльності міста.
Точні цифри не оголошувалися, але всього, за підрахунками ЕП, мова може йти не менше як про 30 МВт маневрової потужності.
Ще близько трьох десятків міст мають менш амбітні плани, але також розраховують на допомогу зовні, в першу чергу згадану вище ініціативу USAID.
Інший ресурс - ремонт старого обладнання, яке було виготовлено і встановлена у тому числі на такі випадки, ще в 90-х та 2000-х роках.
Мова йде про досить великий ресурс установок "двигун-генератор" які виготовляли заводи в Новій Каховці і Первомайську.
Крім меншої ефективності вони мають і малу потужність - 500-750 кВт.
Але це краще, ніж нічого.
Якщо порахувати все разом, то, за розрахунками ЕП на базі даних системи "Прозорро", мова може йти про встановлення додаткових 200 МВт маневрової генерації або лише п"яту частину від обіцяного Зеленським гігавата.
Та й то за умови, що в кожному випадку від проєкту до реалізації пройдуть місяці, а не роки, в чому є обґрунтований сумнів.
Гігават Зеленського.
Чи реальні плани будівництва маневрової генерації до зими
Як це довго може тривати? Ілюструє приклад Старокостянти́нова в Хмельницькій області.
Від першого етапу з інженерно-геодезичних вишукувань в грудні 2022 року до початку роботи знадобилося півтора року.
Стільки ж знадобилося "Енергоатому", щоб просто запустити в роботу мобільну електростанцію на 28 МВт, безкоштовно надану USAID у лютому 2023 року.
Ця історія зайвий раз довела, що держава не повинна зводити обʼєкти генерації.
"Готовий сперечатися і чекати 1 грудня.
Дуже цікаво, з яких проєктів склався цей гігават.
Не бачу технічної готовності для встановлення такого обсягу до зими.
Буду вважати великим обсягом, якщо до 1 грудня запустять 200-250 МВт", - вважає директор центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Експерти вважають, що досягти "1 ГВт Зеленського" можна тільки за допомогою бізнесу - за умови спрощення бюрократії, що в принципі вже робить уряд.
За словами голови "Укренерго" Володимира Кудрицького, бізнес готовий будувати.
"На зустрічі в Берліні говорили про конкретні проєкти Житомира та Дніпра, українських компаній ОККО, МХП, BGV, "Епіцентр", ЕРУ та міжнародних Fenix RePower, Ingrid Capacity, Notus Energy", - запевняє він.
Проте попри напрочуд велику адаптивність українського бізнесу, яка не раз була підтверджена в останні три роки великої війни, питання роботи критичної інфраструктури все одно залишається відкритим.
З одного боку залучення бізнесу допоможе їй працювати більш стабільно і знизить навантаження на центральну систему, але перейматися запуском насосів, подачею води і тепла в оселі, опаленням лікарень вони не будуть.
Генератори Частково забезпечити чи радже підтримати роботу критичної інфраструктури, як то ремонтних бригад, екстрених служб, можуть малі бензинові і дизельні генератори.
Пік попиту на них припав на грудень 2022 року - за два місяці після перших атак росіян на енергетичну інфраструктуру країни.
У 2024 році - мода повертається, але показники - і близько не зрівняні.
[INFO_716138]
На мапі не представлений Київ, який є головним покупцем генераторів (більше ніж на 600 млн грн за два роки) через розташування офісів основних держкомпаній.
Найпопулярніший варіант - в середньому 10 кВт.
Хоча є значно більші установки - навіть на 200 кВт, які по суті дублюють функції когенераційних установок, як вирішили зробити, наприклад, в Білій Церкві.
Лідерами за кількістю і загальною потужністю знову є Київ, на другому місці - Дніпро.
Частина міст може отримувати генератори як допомогу.
Наприклад, з-за кордону і з різних регіонів України масово передавали генератори Харкову після весняного руйнування енергосистеми міста.

В цілому, на руках у представників центральної і місцевої влади ресурс мінімум 15 тис генераторів, придбаних ними з 2022 року, і потужністю за досить умовними підрахунками приблизно в 100-150 МВт.
Методологія. Ми відібрали всі закупівлі за останні чотири роки де згадується слово "когенерація" і видалили ті, де роботи дублюються по одному об"єкту/адресі, якщо вони ідентифіковані (наприклад, окремі закупівлі робіт по облаштуванню фундаменту, будівництву приміщень чи монтаж установки).
Також були прибрані закупівлі, які пов"язані з моніторингом забруднення, оцінкою екологічних ризиків чи ремонт старих установок і т.
п.
Там де потужність і модель когенераційної установки не була вказана, враховувалися 1,5 МВт як найбільш популярний для більшості проєктів показник.

Додати коментар

Користувач:
email:





G8 and G20
Governing global finance
Powerful elite

- Fin.Org.UA

Новини

15:30 - "Укрзалізниця" збільшить горизонт бронювання квитків для військових
14:52 - Розвідка Британії: московія посилює стеження за громадянами в Інтернеті
13:57 - Енергетики відновили живлення у Нікополі після обстрілу
13:51 - Набрала чинності постанова Комісії щодо анулювання ліцензій Української біржі
13:00 - Apple схвалила додаток для Epic Games в Європі
12:22 - Енергетики у суботу додали ще одну годину зі світлом
11:24 - Працівники морської галузі України отримали нагороди з нагоди професійного свята
11:20 - На Сумщині після обстрілу залишаються знеструмленими понад 100 тисяч абонентів
11:06 - ЕНЕРГЕТИЧНА СИТУАЦІЯ В РЕГІОНАХ на 6 липня: енергетики заживили більшість споживачів, що вимикалися через негоду - однак через грози та вітер є нові знеструмлення у Дніпропетровській та Запорізькій областях
10:21 - СИТУАЦІЯ В ЕНЕРГОСИСТЕМІ на 6 липня: через ворожу атаку на Сумщині знеструмлено понад 100 тисяч абонентів; наразі не плануються обмеження електропостачання з 10 до 15 години
10:17 - "Укренерго" у суботу на 5 годин скасовує відключення електроенергії
10:00 - Вночі росіяни завдали удару по енергетичній інфраструктурі Сумщини – ОВА
09:35 - Оперативна інформація ДСНС щодо наслідків ведення бойових дій російською федерацією та щодо роботи піротехнічних підрозділів
00:00 - Новини від Міністерства енергетики України
21:37 - Інформація про заробітну плату за червень 2024 року
21:00 - Уряд спростив умови реалізації проєктів розподіленої генерації
21:00 - Новини 5 липня: конфлікт Найєма з Мінфіном, нові графіки відключення для України
20:47 - Саудівська Аравія зазнала падіння експорту нафти до 10-місячного мінімуму
20:39 - Уряд затвердив план заходів Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі на 2024 рік
20:23 - Зеленський детальніше розповів про комплексний пакет рішень щодо подолання енергокризи
20:20 - Денис Шмигаль презентував програми підтримки децентралізованої енергетики для громадян та бізнесу
19:55 - У червні дивіденди держпідприємств забезпечили кожну 5 гривню доходів держбюджету
19:52 - Уряд запустив доступні кредити для ОСББ та ЖБК на купівлю та встановлення енергообладнання
19:40 - Комментарий к NFP: без позитивных сюрпризов
19:40 - Торговые войны Китая и США подрывают промышленность еврозоны
19:27 - Акції Tesla зросли на 30%: компанія подорожчала на 200 мільярдів доларів
19:06 - Уряд ухвалив низку рішень, які розробило та ініціювало МВС
19:00 - Співпраця з німецьким бізнесом у розбудові розподіленої генерації посилить стійкість енергосистеми, – Світлана Гринчук
18:59 - Кошти російського мільярдера вперше можуть конфіскувати у Великій Британії
18:54 - В Україні з’явилися три нових індустріальних парки


Більше новин

ВалютаКурс
Австралійський долар27.2969
Канадський долар29.7829
Юань Женьміньбі5.5791
Чеська крона1.7409
Данська крона5.8806
Гонконгівський долар5.1903
Форинт0.111652
Індійська рупія0.48557
Рупія0.0024906
Новий ізраїльський шекель10.9142
Єна0.25212
Теньге0.084563
Вона0.029352
Мексиканське песо2.2428
Молдовський лей2.2725
Новозеландський долар24.8198
Норвезька крона3.8332
московський рубль0.46049
Сінгапурський долар30.0267
Ренд2.2216
Шведська крона3.8595
Швейцарський франк45.0918
Єгипетський фунт0.8449
Фунт стерлінгів51.8289
Долар США40.542
Білоруський рубль14.7361
Азербайджанський манат23.8524
Румунський лей8.8137
Турецька ліра1.2393
СПЗ (спеціальні права запозичення)53.5498
Болгарський лев22.4286
Євро43.8624
Злотий10.2475
Алжирський динар0.3007
Така0.34298
Вірменський драм0.10422
Домініканське песо0.68714
Іранський ріал0.0009632
Іракський динар0.030881
Сом0.46797
Ліванський фунт0.000452
Лівійський динар8.2969
Малайзійський ринггіт8.5755
Марокканський дирхам4.0591
Пакистанська рупія0.14528
Саудівський ріял10.7829
Донг0.0015892
Бат1.10139
Дирхам ОАЕ11.0136
Туніський динар12.8663
Узбецький сум0.0032215
Новий тайванський долар1.24709
Туркменський новий манат11.5583
Сербський динар0.36985
Сомоні3.7936
Ларі14.449
Бразильський реал7.3541
Золото95904.13
Срібло1240.85
Платина41124.18
Паладій42002.73

Курси валют, встановлені НБУ на 08.07.2024

ТікерOpenMaxMinCloseVolume
CRSR061028.111028.111028.111028.114112.44
FSTF021003.071003.071003.071003.075015.35

Дані за 05.07.2024